„Am avut dreptate să dăm în judecată Napster” – Kirk Hammett

Scris pe 15 mai 2018

Procesul intentat de Metallica în 2000 împotriva Napster, pionierul serviciilor de file-sharing, a devenit emblematic pentru o industria muzicală dezorientată a noului mileniu. Și, în timp ce unii fani au criticat acțiunea legală a trupei, chitaristul Kirk Hammett susține că au luat decizia corectă.

„Toată treaba asta cu Napster nu ne-a avantajat în niciun fel. Dar știți ce? Am avut dreptate cu privire la Napster, indiferent cine spune că nu. Tot ce trebuie să faceți e să priviți la ce se întâmplă astăzi în industria muzicală și veți găsi singuri explicația.” a spus Hammett într-un interviu recent.

Comentariile lui Hammett vin după ce Metallica a refuzat ca albumul din 2016, „Hardwired to Self-Destruct”, să fie distribuit prin marile servicii de streaming. Deși recunoaște noua tehnologie ca un instrument necesar de promovare, el s-a plâns de pierderea calității sunetului ca o consecință a digitizării muzicii analogice.

„A fost o vreme când streaming-ul era o chestie ciudată și calitatea era foarte scăzută și nu mă interesează că unii spun că serviciile moderne sună mai bine. N-o să sune niciodată mai bine ca un vinil. Sub aceasă rezervă, sigur, e bine să fii accesibil pe toate media moderne”, spune Kirk Hammett.

Poziția toboșarului Lars Ulrich e ceva mai moderată, el regretând că trupa a fost atât de agresivă.

„Ce-mi place la Metallica este că suntem foarte impulsivi. Sigur, uneori, impulsivitatea se întoarce împotriva noastră, pentru că ne aruncăm în gol fără să știm unde o să aterizăm, dar asta ne stimulează creativitatea. Cu Napster am spus toți  „Fuck these guys! Let’s go after them”, după care ne-am trezit ca o căprioară în bătaia farurilor. Am subestimat importanța Napster pentru oameni din punct de vedere al libertății. Așa că e bine câteodată să stai să te gândești înainte de a sări, măcar să analizezi dacă ai unde să aterizezi”, spune Lars Ulrich.


Current track

Title

Artist

Background