‘American Idiot’ urcă în clasament ca protest la vizita lui Donald Trump în Marea Britanie

Scris pe 10 iulie 2018

După lansarea campaniei prin care piesa celor de la Green Day, ‘American Idiot’, ar urma să ajungă pe prima poziție a clasamentului britanic, în semn de protest față de vizita lui Donald Trump în Marea Britanie, single-ul continuă să urce.

Pe 13 iulie ar urma ca controversatul președinte american să facă o „vizită de lucru” în Marea Britanie și, deși Trump vrea să se întâlnească și cu regina, vizita nu are un caracter de „vizită de stat”.

Campania de a aduce piesa celor de la Green Day pe prima poziție în UK Singles Chart a fost inițiată pe Facebook, e susținută de 20.000 de utilizatori și se pare că dă roade. The Official Charts Company a raportat că piesa a ajuns deja pe locul 18 și că mai are nevoie de doar 4.000 de exemplare vândute ca să ajungă în Top 10. Deocamdată, piesa ‘Three Lions’ a trupei The Lightning Seeds ocupă locul 1, înaintea meciului dintre Anglia și Croația din semifinalele Cupei Mondiale.

‘American Idiot’ a fost inițial scrisă pentru George W Bush și conține versurile: “Nu vreau să fiu un idiot american / Nu vreau o nație dominată de new media / Auziți sunetul isteriei? / The subliminal mind-fuck America” (ultimul vers e mai greu de tradus, dar înțelegeți despre ce e vorba).

“Vine pe 13 iulie, așa că trebuie ca toți să cumpărăm cât mai multe exemplare din ‘American Idiot’ până pe 12 iulie, în așa fel încât în momentul în care ajunge pe pământ britanic, piesa să fie No.1!”, au spus organizatorii protestului. “Da, știm că Green Day sunt deja milionari și nu sunteți obligați să vă implicați dacă nu vreți. Noi o vom face, orice ar fi. Nu, nu vrem să alegem altă piesă și, da, vă vom ține la curent cu evoluția situației”.

Liderul Green Day, Billie Joe Armstrong, e de multă vreme un critic foarte vocal al lui Trump, dând vina pentru ascensiunea sa pe prostia oamenilor și comparându-l pe acesta cu Voldemort din Harry Potter. El le-a cerut susținătorilor lui Trump să nu-i mai asculte muzica.

În 2016, Armstrong a dezvăluit că unii membri ai familiei sale sunt susținători ai lui Trump.

“Am membri ai familiei din Oklahoma care sunt mari susținători ai lui Trump și nu mi-au răspuns de ce îl susțin, mai ales că nu are nicio politică clară.”


Current track

Title

Artist

Background