“Antitristul”. Despre MAJESTATEA SA, cu jurnalista Camelia Csiki

Scris pe 30 ianuarie 2018

În această seară, SmartFM ne propune o inregistrarea de la inceputul acestui an a emisiunii “Antitristul”, emisiune care o are invitată pe jurnalista Camelia Csiki, realizatoarea emisiunii “Ora Regelui”, la TVR.

Camelia Csiki este unul dintre jurnaliştii de marca ai României, un om care-şi face profesia cu bună credinţă şi pasiune, multipremiată, actualmente realizator al emisiunii “Ora Regelui”, la TVR. Realizatorul emisiunii a “plimbat-o” pe Camelia Csiki, în trecut şi în prezent, în amintiri şi proiecte actuale relevante, în istoria monarhiei din România. Pe scurt, “Antitristul” de vineri aduce în atenţia publicului un om care şi-a luat întotdeauna profesia în serios.

Camelia Csiki despre “Ora Regelui”

În deschiderea talk-show-ului, Adrian Naidin va interpreta “Imnul Regelui” la violoncel, astfel că subiecte precum 10 mai, regele Mihai, dar şi despre cum a ajuns Camelia Csiki să realizeze emisiunea “Ora Regelui”, au venit firesc în discuţie.

“Am început să realizez Ora Regelui la TVR, acum cinci ani, atunci când tu, Adrian Naidin, ai în interpretat în premieră Imnul Regelui. În vara lui 2012, venise un nou preşedinte al TVR, nu-l cunoşteam, Radu Călin Cristea – care acum e în CNA. M-a chemat în biroul dansului, rugându-mă să fac o emisiune dedicată Majestăţii Sale. A fost o discuţie – mi-a zis că vrea să între pe post în două săptămâni, explicându-mi că nu ştie cât timp va fi director la TVR şi că doreşte să vadă acest proiect pus în practică. Realizasem mai multe materiale despre monarhie până atunci, între care unul special la împlinirea vârstei de 90 de ani care nu a trecut neobservat, pentru că a venit pe un teren sensibil, pe fondul declaraţiilor lui Băsescu, conform cărora Majestatea sa e laş. Şi nu a fost prima oară când Regele a întors şi celălalt obraz. M-am dus acasă şi trebuia să am emisiunea pe post în două saptamani, în prima noapte am scris până la patru dimineaţă proiectul, a doua zi a intrat în Consiliul Director, am avut mari emoţii”, a spus Camelia Csiki.

 

“Tablourile familiei regale au fost descoperite în casă unuia dintre foştii primari ai Bucureştiului”

Şi tot despre filmul pe care interlocutoarea lui Adrian Naidin l-a realizat pentru ziua în care Regele Mihai împlinea 90 de ani:

“N-aveam o redacţie să fac acel film, preşedinte era Băsescu, la Ştiri nici nu se punea problema, în perioada în care l-am făcut mi se dădea foarte mult de lucru, doar-doar n-o să-l termin la timp, n-aveam buget, am descoperit filme vechi care deconspirau propagandă comunistă anti-monarhie. Regele Mihai şi-a construit Peleşul din banii lui, făcea acţiuni de caritate din banii lui. Un invitat într-o emisiune “Ziua Regelui” a găsit dovezi clare conform carora comuniştii au inventariat cu minutiozitate cu ce-a plecat Mihai. Pe vremea lui Ceauşescu, de exemplu s-au descoperit o parte din tablourile Majestii Sale la unul dintre foştii primari ai Capitalei, dinainte de 89. Regele Mihai a plecat cu maşinile sale din ţară – a început să conducă la şase ani – şi cu câteva geamantane. Securiştii stăteau la fiecare vagon şi controlau fiecare bagaj. Am descoperit pe la Case de licitaţii din Bucureşti lucruri care au aparţinut Casei Regale. Am făcut chiar şi un reportaj pe tema asta – un ceas care a aparţinut regelui Mihai. Principesa Margareta chiar mi-a dezvăluit că Regele şi-a amintit clar că acel ceas rămăsese la Peleş”, a istorisit Camelia Csiki.

Care este muzica preferată a Regelui? “Una dintre melodiile preferate a fost şi este “Poema română”, compusă de George Enescu. Timp de 63 de ani de viaţă comună, familia regală şi-a schimbat domiciliul în mai multe ţări. De câte ori descărcau mobilă din camioane, se linişteau ascultând Poema”, dezvăluie invitata lui Adrian Naidin la “Antitristul”. Principesa Margareta îi ascultă cu plăcere muzica lui Elvis Presley, dar şi a lui Smiley.

Cum au decurs cele trei veniri în ţară, după 1990, ale Regelui Mihai, cine s-a împotrivit atunci vehement venirii lui, de ce nu a acceptat familia regală ajutorul Caselor Regale străine în perioada de exil, când a fost prima şi singură dată când a fost surprins Regele cântând la pian, ascultătorii vor află urmărind emisiunea “Antitristul”, în reluare, în această seara de la ora 20.00.


Citește mai mult

Următorul Articol

Naturalia


Thumbnail

Smart FM

Radio emoție

Current track
TITLE
ARTIST

Background