Apar primele viniluri HD

Scris pe 12 aprilie 2018

Primul ‘HD vinyl’ ar putea ateriza pe platane în 2019, un startup austriac primind 4.8 milioane de dolari pentru finanțarea acestui produs.

Un patent depus în 2016 descrie cum se pot face înregistrări de calitate superioară pe un vinil standard. Conform noii metode, LP-urile vor avea nu numai o calitate audio ridicată, dar si un volum mai ridicat și o durată de viață mai mare.

Fondatorul și directorul Rebeat Innovation, Günter Loibl, spune că primele discuri în noul format pot să apară în magazine în 2019.

Cum funcționează? Semnalul audio este convertit digital într-o hartă 3D, iar după ce e optimizată, harta este imprimată pe o matriță ceramică. Compania susține că poate atinge la marginea exterioară a discului frecvențe de 100kHz, față de maximum 15kHz, cât permite tehnologia tradițonală.

Precizia procesului înseamnă că discurile vor avea pierderi minime  de informație audio și de calitate. Mai mult, veți putea asculta vinilurile HD pe pickup-urile pe care le aveți în prezent.

Rebeat Innovation a comandat deja un sistem laser cu care intenționează să producă câteva plăci test pentru presarea discurilor.

“Scopul nostru este să prezentăm câteva matrițe de test la conferința Making Vinyl din Detroit, în octombrie”, spune Günter Loibl. “Va mai dura cam 8 luni să facem toate ajustările de finețe. Așa că în vara lui 2019 vom avea primele viniluri HD în magazine”.

La începutul acestui an, directorul executiv al British Phonographic Industry spunea că viitorul muzicii britanice este „strălucitor”, ca urmare a cifrelor de vânzări din 2017. S-a constatat că vânzările de viniluri au continuat să crească în ultimele 12 luni, unul din 10 suporturi muzicale fiind pe vinil. 4.1 millioane de LP-uri au fost vândute în Marea Britanie în 2017, în creștere cu 26.8% față de anul anterior.


Current track

Title

Artist

Background