Ediție mai puțin strălucitoare la Cannes

Scris pe 16 aprilie 2018

Filme noi, semnate de Spike Lee (“BlacKkKlansman”), Jean-Luc Godard (“The Image Book”) sau  de câștigătorul premiului Oscar, Pawel Pawlikowski (“Cold War”) se alătură producției “Solo: A Star Wars Story” la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, făcând ca această ediție să fie mai puțin strălucitoare față de alți ani, cel puțin după standardele Hollywoodiene.

În afară de filmul lui Spike Lee, filmele cu egături americane sunt puține. Regizorul David Robert Mitchell va prezenta thriller-ul său “Under the Silver Lake”, filmul egiptean “Yomeddine” are ca regizor un proaspăt absolvent de la NYU Tisch, A.B. Shawky iar regizorul brazilian Joe Penna, rezident în Los Angeles, va prezenta filmul de limbă engleză “Arctic”.

La o conferință de presă în Paris, directorul artistic de la Cannes, Thierry Frémaux, a explicat că echipa sa a selectat în mod intenționat filme realizate de nume mai puțin cunoscute, ba chiar, în unele cazuri, necunoscute. Printre absenții de marcă se numără regizori consacrați, ca Nuri Bilge Ceylan sau Mike Leigh, invitați  de fiecare dată când aveau un nou film. Nici Naomi Kawase nu e prezentă, într-o selecție altfel destul de plină de regizori asiatici, printre care doi iordanieni, Jafar Panahi și Asghar Farhadi, care vor prezenta filmul de deschidere “Everybody Knows” (cu Penélope Cruz și Javier Bardem).

Competiția va include numai trei femei regizor, Frémaux spunând că filmele au avut ca singur criteriu de selecție valoarea lor intrinsecă, nu sexul regizorului. Recunoscând importanța mișcărilor #MeToo și #TimesUp, el spune:

“Lumea nu va mai fi niciodată la fel și ne vom analiza de fiecare dată practicile din punct de vedere al egalității de gen, dar nu vom face niciodată o selecție discriminând pozitiv femeile”.


Current track

Title

Artist

Background