Merită filmele Netfilx să ia Oscar?

Scris pe 26 martie 2018

De când Netflix a început să distribuie filme, în industrie au apărut nenumărate discuții, dacă aceste filme ar trebui recunoscute ca filem tradiționale, de cinematograf, mai ales când vine vorba despre Premiile Academiei Americane.

Steven Spielberg e convins că nu trebuie puse pe picior de egalitate.

“Odată ce te-ai orientat către un format de televiziune, sunt filme de televiziune. Sigur, dacă e o producție bună, merită un premiu Emmy, dar nu un Oscar. Nu cred că aceste filme, care sunt prezentate și confirmate în câteva cinematografe, vreme de câteva zile, ar trebui să se califice pentru nominalizări la Premiile Academiei Americane.”

Netflix a început recentsă câștige premii pentru filme ca “Mudbound”, regizat de Dee Rees, care a fost prezentat vreme de o săptămână în câteva cinematografe din New York și Los Angeles, sau “13th” , semnat de Ava DuVernay care nu a fost prezentat în cinematografe, dar a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar, în 2016.

Regizorul “Dunkirk”, Christopher Nolan a categorisit strategiile de lansare ale Netflix ca “bizare” și “fără minte”. Ulterior și-a cerut scuze, spunând că remarcile sale au fost “mai puțin diplomatice”.

Sunt controverse chiar și privind prezența producțiilor Netflix la festivalurile de film, după ce, la lansarea filmului “Okja” la Festivalul de la Cannes de anul trecut, sigla Netflix a fost huiduită de public. Festivalul de la Cannes a stabilit o regulă după această întâmplare, ca filmele selectate în competiție să fie distribuite și în cinamtografe.

Președintele festivalului, Thierry Fremaux, a spus că Netflix și Amazon reprezintă ceva important și că, „probabil se va ajunge la o înțelegere, pentru că, dacă un film vrea să devină o parte din istoria cinematografiei, acesta trebuie să intre în cinematografe, să ajungă în box office, să fie analizat de critici, de cinefilii pasionați, să fie luat în considerare de campaniile pentru premii, cărți, filmografii, toate parte a tradițiilor care consacră un film în istorie.”


Current track

Title

Artist

Background