Muzica pop a devenit mai tristă

Scris pe 17 mai 2018

Un nou studiu afirmă că muzica pop a devenit mult mai tristă decât acum 30 de ani. Studiul, realizat de University of California pentru Royal Society Open Science, a presupus analizarea a 500.000 de piese lansate în Marea Britanie între 1985 și 2015.

S-a constatat, astfel, că piesele s-au îndepărtat foarte mult de „indicele de fericire” de-a lungul timpului.

“‘Fericirea’ a scăzut, ‘strălucirea’ a scăzut, ‘tristețea’ e în creștere și, în același timp, piesele au devenit mai dansabile, mai potrivite pentru petreceri. Așa că, din câte se pare, muzica e mai puțin ‘fericită’, dar oamenii vor să uite de asta dansând”, spune unul dintre autorii studiului, Natalia L. Komarova.

Pe lista pieselor actuale cu „indice de fericire” scăzut sunt ‘Stay With Me’ a lui Sam Smith, ‘Whispers’ a celor de la Passenger sau ‘Unmissable’ a celor de la Gorgon City, care au fost comparate cu piese „mai fericite” din anii ’80, ca ‘Glory Days’ a lui Bruce Springsteen sau ‘Freedom’ a celor de la Wham.

Și deși numărul pieselor triste e din ce în ce mai mare, cercetătorii au descoperit că acestea nu sunt mai populare, oamenii preferând piese mai vesele, chiar dacă numărul pieselor triste crește.

Cercetarea a mai constatat și că numărul pieselor rock de succes a început să scadă din anii 2000, muzica pop și dance devenind mai populară, dar și că cele mai multe piese de succes sunt cântate de voci feminine.


Current track

Title

Artist

Background