Pantofii rubinii din „Vrăjitorul din Oz” au fost recuperați după 13 ani

Scris pe 5 septembrie 2018

Perechea de pantofi rubinii purtată de Judy Garland în filmul „Vrăjitorul din Oz” din 1939, a fost recuperată după ce a fost furată dintr-un muzeu acum 13 ani. A fost rezultatul unei investigații comune a Departamentul de Poliție din Grand Rapids, Minnesota, și FBI.

În august 2005, un hoț a pătruns în Muzeul Judy Garland din Grand Rapids, orașul natal al vedetei. Hoțul a pătruns pe ușa din spate a muzeului și a spart caseta din plexiglas în care erau expuși pantofii. Nu au fost găsite amprente, iar sistemul de alarmă nu a sunat. Singura dovadă găsită la fața locului a fost o paietă de culoare roșie.

La vremea respectivă, pantofii fuseseră împrumutați muzeului de către colecționarul Michael Shaw. De-a lungul anilor, au circulat o mulțime de speculații cu privire la autorul furtului.

În 2015, un donator anonim a oferit 1 milion de dolari pentru orice informație care ar fi dus la recuperarea pantofilor, pantofi asigurați pentru suma de 1 milion de dolari, care, însă, ar fi adus mult mai mult la o licitație. Perechea furată este una dintre cele patru perechi purtate de Judy Garland în timpul filmărilor la „Vrăjitorul din Oz” și este considerată una din cele mai importante piese de colecție de la Hollywood, atât de importantă încât documentarul „The Slippers”, din 2016, a analizat impactul cultural pe care l-au avut pantofii rubinii.

Deși polițiștii au primit câteva informații de-a lungul anilor, multe dintre investigații au condus către falsuri sau n-au dus nicăieri.

În cele din urmă, poliția a recuperat pantofii în Minneapolis, iar aceștia sunt acum în posesia FBI. Deși pantofii au fost găsiți, investigația continuă, pentru că, deocamdată, nu e clar dacă cineva a fost pus sub acuzare pentru acest furt.


Current track

Title

Artist

Background