Poveste cu aroma de cafea. Confesiunile unui cafegiu celebru la Povești de succes

Scris pe 30 ianuarie 2018

Arome. Gusturi. Culori. Întâmplări. Destin. Poveşti care te fascinează şi care îţi arată că viaţa este indubitabil mai frumoasă când are gust de…cafea. Invitatul nostru de astăzi, de la Poveşti de succes, de la SMART FM 107.3, începând cu ora 20.00, este cu totul şi cu totul special.  După o viaţă de om trăită şi învârtită în jurul cafelei, cafegiul cu patalama. Gheorghe Florescu- căci despre domnia sa este vorba- pare el însuşi compus din cele mai aromate, rare şi rafinate boabe de cafea din lume.

Este o adevărată enciclopedie atunci când vorbeşte despre povestea cafelei, încât te fascinează pur şi simplu. Îl asculţi şi simţi cu fiecare cuvânt că îi trece prin vene istoria fiecărei boabe şi că vorbeşte cu atâta patos despre „licoarea” magică încât parcă ai mai bea o ceaşcă de cafea. Şi încă una…

Despre secretul preparării celei mai bune cafele, despre cum soţul trebuie întotdeauna (n.r.- sau aşa ar fi ideal) să-i pregătească soţiei sale cafeaua, despre arome, gusturi, împliniri, lupte cu destinul şi supravieţuiri miraculoase…. Mai exact, vă invităm astăzi, şi nu veţi regreta, să ascultaţi- aşa cum spune şi titlul cărţii lui Gheorghe Florescu, la „Confesiunile unui cafegiu”.

Cine este Gheorghe Florescu

Gheorghe Florescu este unul din puţinii cafegii ai Bucureştiului. Născut în luna mai 1944, chiar în impul unui bombardament anglo-american, în Biserica Sf. Treime din cartierul Dudeşti.Încă din copilărie, de la vârsta de 8 ani, începe să lucreze ca băiat de prăvălie, ajutându-şi unchii săi olteni vânzători în Piaţa Vitan.

„Românii sunt extrem de atenţi si extrem de pretenţioşi. În momentul când românii constată ca sunt respectaţi, respectă şi ei. Iar asta este valabil în toate domeniile”, declara cafegiul nostru într-un interviu.

La vârsta adolescenţei ajunge ucenic şi prinde meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor ’60 şi omul de la care a învăţat să depripteze povestea şi aroma boabelor de cafea.

„Mentorul meu Avedis Carabelaian provine dintr-o familie de cafegii, a fost furnizorul Casei Regale. Un strămoş al lui a fost primul cafegiu al lumii. În anul 1530 a deschis prima cafenea la Damasc, în Siria. Dupa un timp, a părăsit Damascul şi a venit la Constantinopol.”

Devine el însuşi cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese din str. Hristo Botev 10, unde avea drept clienţi mari literaţi, actori sau medici bucureşteni, toţi venind să asculte în tim

„Cafeaua este esenţa inteligenţei, cafeaua te scapă din infern”, aşa spunea Papa Clement al VII-lea, în timp ce Napoleon spunea: „Cafeaua este neagră ca dracul, amară ca păcatul, dulce ca dragostea şi fierbinte ca iadul”.

“Balzac, 50 de cafele pe zi”

Cea mai mare plăcere a lui Gheorge Florescu  este să spună iar şi iar povestea cafelei. Nu se plictiseşte niciodată. “Cafeaua socializează. Prima cafenea din lume s-a înfiinţat la Mecca, în 1517. Guvernatorul cetăţii nu prea a fost de acord cu asta, că musulmanii de acolo beau cafeaua cu sacul şI deveneau mai agitaţi. Cu credinţa că nu ofensez distinsele doamne, afirm hotărât că cea mai bună cafea o fac bărbaţii, fie că o fac pentru ei, fie că o fac pentru iubitele lor. Gingis-Han îşi prepara cafeaua singur. Napoeon avea şapte ibrice deodată puse pe jar. Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre era mare băutor de cafea, iar Jean Jaques Rousseau adulmeca în primul rând aroma cafelei de dimineaţă şI abia apoi celelalte arome ale naturii. De la noi ştiu sigur că guvernatorul Mugur Isărescu îi prepară cafeaua soţiei, iar Rebengiuc îşi face de-o viaţă singur cafeaua de dimineaţă”, susţinea cafegiul nostru cu patalama într-un interviu apărut într-un cotidian central.

Vă invitam sa fim SMART, să fim DE POVESTE!


Citește mai mult

Următorul Articol

Naturalia


Thumbnail

Smart FM

Radio emoție

Current track
TITLE
ARTIST

Background